Cahillikler Kitabı serisi

Bugün Cahillikler Kitabı serisinin üçüncü kitabı olan “Sağlık”, NTV yayınlarının sayfasından verdiğim siparişle ücretsiz olarak adresime teslim edildi. Tıpkı diğer iki kitap gibi. Bu üç bölümlük seri kitap, bizlere bilmediğimiz veya yanlış bildiğimiz birçok konuda çeşitli bilgiler sunuyor. Serinin ilk kitabında uzay biliminden tarihe, coğrafyadan biyolojiye kadar birbirinden farklı konularda bilgiler yer alıyor. İkinci ve üçüncü kitap bu çeşitlilikten uzaklaşarak tek bir konu üzerine değinmiş. Serinin ikinci kitabı hayvanlar alemine, üçüncü kitabı ise sağlık konulu bilgilere yer vermiş. Hiç sıkılmadan keyifli bir şekilde okuyabileceğiz ve okudukça yeni yeni şeyler öğrenebileceğiniz eğlenceli bir kitap.

İşte kitaplardan birkaç başlık:

Cahillikler KitabıMaddenin kaç hali vardır? Çok basit, üç; katı, sıvı, gaz. Aslında üçten daha fazladır. On beş tane ve liste neredeyse her gün genişlemektedir. İşte listenin son hali: Katı, amorf katı, sıvı gaz, plazma, süper akışkan, süper katı, dejenere katı, nötronyum, güçlü simetrik madde, zayıf simetrik madde, kuark-gluon plazma, fermiyonik yoğunlaştırma, Bose-Einstain yoğunlaştırması, acayip madde.

Ses duvarını aşan ilk icat nedir? Kırbaç. Kırbaç 7000 yıl önce Çin’de icat edildi, fakat kırbaç “şaklaması”nın, kırbacın sapına çarpan derinin sesi olmayıp, mini bir ses duvarına patlaması olduğunun anlaşılması ancak 1927’de yüksek-hızda fotoğrafçılığın icadıyla mümkün oldu.

…Fuegian yerlileri… açlıkla karşı karşıya kaldıkları kış aylarında köpeklerinden evvel yaşlı kadınları öldürüp yer: Bay Low’un bunu neden yaptıklarını sorduğu küçük bir oğlan çocuğu şöyle cevap vermiştir, “köpekçikler susamurlarını yakalar ama yaşlı kadınlar yapamaz.”

Cahillikler Kitabı 2 Hayvanlar AlemiTardigratları yok etmek bu “ölü” duruma geçtiklerinde iyice zorlaşır. Mutlak sıfır dereceye kadar (-272 C) soğutulmuş, 151 dereceye kadar ısıtılmışlardır. Bir hafta boyunca sıvı helyum içinde bırakılmış ve bir insan için ölümcül olabilecek dozdan binlerce kat daha fazla radyasyon verilmiştir. Kimyasala boğulmuş, okyanusun dibindeki basıncın altı kadı kadar basınca maruz bırakılmıştır. Ama tıpkı kahve parçacıkları gibi bir damlacık suyla tekrar hayata dönmüşlerdir.

Sabahları gözlerin kenarında biriken “çapak”, toz ve pislik midir? Sabahları çapaklı gözlerle uyanılmasının nedeni, hijyen eksikliği değildir. Göz kenarlarında oluşan bu birikintinin asıl sebebi kurumuş gözyaşlarıdır. Gündüzleri o kadar sık göz kırparız ki, gözleri nemli tutan gözyaşı sıvısı gözlerin her tarafına yayılabilir. Geceleri ise daha az göz kırparız; gözlerimiz kapalıdır böylece gözyaşı sıvısının bir kısmı kuruyarak kenarlara birikir.

Cahillikler Kitabı 3 Sağlık

Grip soğuktan mı olur? Gribin neredeyse tüm dünyada kullanılan diğer adı “influenza” bu inanıştan doğan. Bu isim 18. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmıştır. O zamanlar, insanlar bu ağır hastalık tablosunun nedeninin soğuk olduğunu düşünüyorlardı. “Influenza di freddo”. Ancak grip hastalıklarının soğukla bir alakası yoktur. Grip, influenza virüslerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüslerin A, B ve C tipi vardır. İnsanlar için A tipi özellikle tehlikeliyken, daha ender görülmekle birlikte, B tipi de risk yaratır. A tipi sürekli değişir ve çok bulaşıcıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top