baby-face

Yıllardır hepimiz beyaz ve sağlıklı dişler için floridli diş macunu kullanmak gerektiği konusunda yönlendiriliyoruz. Reklamlardaki beyaz önlüklü diş hekimleri de bizlere bu konuda tavsiyeler ve hatta bir adım ileri giderek garanti veriyorlar. Tabii ki hiç kimsenin bir diş macunu reklamında sodyum floridin zehirli bir madde olduğu veya sinir sistemine kalıcı zararlar verebildiğini söylemesini beklemiyoruz. Ama işin gerçeği bu.

Peki nedir florid?

Aslında florid, flor elementinin indirgenmiş anyonhali. Ama doğal olan flor bile klor, brom ve iyot örneklerinde olduğu belli, belli bir miktarın üzerindeyse son dere zehirli bir kimyasal olarak değerlendiriliyor. Florid kuyularında doğal yollardan bulunuyor ve bu haliyle bile sağlığı tehdit ediyor. Florid oranı yükselmiş olan suyu tüketen toplumlarda diş ve kemiklerde hasar, ülser, trioid ve kısırlığın oluştuğu biliniyor. Sodyum floridse flor gibi doğal özelliklere sahip değil. Miktarı ne kadar fazla olursa, zarar verme etkisi de o derece artıyor. Örneğin, 19. yüzyılda fare zehiri olarak kullanılıyordu.

Diş Macunumuzu Tanıyalım:

Florid:

Hangi sebeple kullanılıyor? Diş minesinin daha iyi gelişmesini sağlamak için.
Nedir? Yüksek oranda zehirli bir kimyasal.
İçerikte hangi isimlerle yer alıyor? Sodyum monoflorofosfat, stanöz florür, sodyum florür.
Zararları:
-Bir enzim ve hormon inhibitörü olduğu için sindirim sisteminin yanı sıra sinir sistemini de etkileyebiliyor.
-Diş çürüklerini önlemiyor. Kırılgan kemik ve dişlerin başlıca sebebi.
-Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda kaserle de ilişkilendirildi.
-Çocuklarda beyin gelişimine kalıcı zararlar verebiliyor. IQ seviyesinde ortalama 7 puan düştüğü söyleniyor. -Özelikle beynin ortasındaki epifiz bezi floridi absorbe ettiği için bu bölgede kireçlenme oluşuyor. Hormonal denge bozuluyor. Ayrıca algıda zayıflamaya ve öğrenme zorluğuna sebep olabiliyor.

Silika Hidrat

Hangi sebeple kullanılıyor? Kuvvetli bir temizleyici olması nedeniyle lekeleri çıkarmak için
Nedir? Kuvartz ve kumdan üretilen aşındırıcı bir madde Alternatif olarak ne kullanılıyor: Silika hidrata alternatif olarak kalsiyum fosfat, alumina veya kalsiyum karbonat kullanılıyor.
Zararları:
-Dişlerde aşınmaya, diş minesinin incelmesine, alttaki dentin kabakasının görünür olmasına (diş sararması) sebep olabiliyor.

Sorbitol ve Sakarin

Hangi sebeple kullanılıyor? Ağızda daha hoş bir tat bırakması amacıyla
Nedir? Yapay tatlandırıcılar.
Zararları:
-Yapay tatlandırıcılar dolaylı yollardn zarar veren maddeler olarak görülüyor. Zararları kullanım şekli ve miktarına göre değişiyor.

Titanyum Dioksit

Hangi sebeple kullanılıyor? Beyazlatıcı ve leke çıkarıcı olarak
Nedir? Parlaklık ve beyazlık sağlayan bir pigment
Zararları:
-Potansiyel kansorejen
-Aslında dişleri beyazlatmıyor, geçici bir süre üzerinde beyaz bir tabaka oluşmasını sağlıyor ve tükürükle yutuluyor. -Bazı diş macunlarının içinde kullanılan titanyum dioksite nano parçacıklar da katılıyor.

Gliserin

Hangi sebeple kullanılıyor? Diş macunu kıvamını vermek için kullanılıyor, kurumasını önlüyor.
Nedir? Nem tutucu bir madde
Zararları:
-Zararlı olmadığı söylense de, ABD Ulusal İlaç Birliği araştırmalarında ağız yoluyla alındığında, özellikle erkeklerde çeşitli sorunlara yol açtığı raporlandı.
-Ayrıca diş üzerinde bir film tabakası gibi bariyer yaratıyor. Bu bariyer, dişin temizlenmesini önlüyor. Dişlerden tamamen temizlenmesi için her fırçalama sornasında en az 25 kere ağzın çalkalanması gerek.

Sodyum Lauril Sülfat

Hangi sebeple kullanılıyor? Köpürtücü ve yağ arındırıcı olarak.
Nedir? Bazı şampuanlarda ve deterjanlarda kullanılan bir madde
Zararları:
-Vücut tarafından emildiğinde hücrelere zarar verebiliyor.
-Ağızdaki ajtları arttırdığı ve ağız ülseriyle bağlantısı olduğu tespit edildi. Bu ürünün tadını bastırmak için bol miktarda tatlandırıcı kullanılıyor.

diş-macunu-zar

Alternatif Nedir? Floridsiz Diş Macunu Diye Bir Şey Var Mı?
Son birkaç yıldır büyük market zincirlerinde tamamen doğal içerikli diş macunları satılmaya başlandı. Bu ürünler diş macunu raflarının ufak bir kısmını kaplıyor olsa da bir alternatif olarak oradalar. Artık floridli ürünler kullanmak zorunda da değiliz. Tabii satın aldığımız bazı ürünlerin yüzde yüz doğal olduğu iddia edilse de ambalajın arkasını çevirip içendilere göz atmakta fayda var. Neticede sağlığımızdan kendimiz sorumluyuz.

Alıntı: Popular Science Türkiye – Temmuz 2014


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

1 yorum

ahmet yılmaz · 11 Ağustos 2014 11:47 tarihinde

Teşekkürler. Güzel paylaşım.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir