google_logo

Günümüzde Internetin parlayan yıldızı ünlü arama motoru Google ın kelime anlamı aslında matematiksel bir terim olan “googol” kelimesinden türetildiğini biliyor muydunuz?

“Googol” kelimesi, 1 ramanını 100 tane sıfırın takip ettiği 10100 sayısını ifade etmek için kullanılan matematiksel bir terimdir(yani 1 googol = 10100). 1920 yılından beri kullanılan “Googol” kelimesinin isim babası ilginçtir ki Amerikalı matematikçi Edward Kasner’in 9 yaşındaki yeğeni Milton Sirotta olmuştur. Edwart Kasner, “Mathematics and the Imagination” adlı kitabında bu terimden bahsederek googol kelimesinin ünlü olmasını sağlamıştır.

Google sonuçlarında çıkan sayfa sayılarının goooooogle şeklinde o ları uzatarak yazmasındaki espri böylece bir anlam kazanmış oluyor. Yani çok büyük sayı, çok fazla sonuç.
Peki 1 googol gerçekten sizçe ne kadar büyük bir sayı? 1 googol sayısının, bilinen evrendeki tüm atomların sayısından daha büyük bir sayı olduğunu söylememiz sanırım sayının büyüklüğünü anlatmak için yeterli olacaktır (yapılan son hesaplamalarda evrende 1079 ile 1081 arasında parçacık olduğu tahmin edilmekte).

Günümüzde süper bilgisayarların işlem kapasiteleri gibi çok büyük sayıların söz konusu olduğu birçok alanda “googol” teriminden faydalanıyoruz. Örneğin 70! gibi devasa bir sayıyı 1,2 googol olarak adlandırmak mümkün. Googol’dan daha büyük bir sayı ihtiyacı için, kullanım alanı bugün pek bulunmasa da, şimdiden bir isim bulunmuş durumda:

1googolplex = 10googol

Googol ne kadar büyük bir sayı olursa olsun, sonsuzluğun yanında küçücük bir nokta olmaktan kurtulamıyor, Carl Sagan’ın “Cosmos” adlı kitabında söylediği gibi “1 sayısı sonsuza ne kadar yakınsa 1 googol da sonsuza o kadar yakındır”

Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi Mart/2007


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir