Güneş Paneli Sisteminde Şarj Kontrol Cihazı Görevi

Şarj kontrol cihazı, güneş enerjisi  sisteminde gündüz saatlerinde güneş panellerinden elde edilen elektrik akımını kontrollü bir şekilde aküye dolduran cihazdır. Genel olarak belirli bir DC voltajı, yine belirli bir DC voltajı regüle ederek akımı gereken yerlere iletir. Bu yerler de akü devresi ya da DC akım ile çalışan elektronik bir cihaz olabilir.

Gelen akım ve voltajı dengelemeyi sağlayan solar şarj kontrol cihazı ayrıca bu akımı belirli bir süre boyunca akülere gönderir. Bu şekilde aküler fazla şarja maruz kalmamış olur ve bu durum akülerin ömrünün uzamasını sağlar. Peki, şarj kontrol cihazının çeşitleri nelerdir?

Şarj Kontrol Cihazı Çeşitleri

Genelde piyasada belirli bir güce kadar olan şarj kontrol cihazları için solar şarj kontrol cihazı adı kullanılmaktadır. Bu güçten daha yukarı seviyede olanlar ise MPPT şarj kontrol cihazı olarak adlandırılmaktadır. Eğer en tipi bir güneş enerjisi sistemi kullanacaksanız sizin için solar şarj kontrol cihazı yeterli olacaktır.

Şarj kontrol cihazı güneş enerjisi sisteminin hem performansını hem de ömrünü ciddi ölçüde etkileyen bir cihazdır. Tasarlanan güneş enerjisi sistemi ne kadar kaliteli akü ya da güneş paneline sahip olursa olsun kalitesiz bir şarj kontrol cihazı kullanımı nedeni ile kullanışsız hale gelebilir. Bu nedenle şarj kontrol cihazının seçiminin dikkatli yapılması gerekir.

Şarj Kontrol Cihazı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş enerjisi sistemi için şarj kontrol cihazı seçerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta şüphesiz ki sistemin nasıl bir güce sahip olduğudur. Sonrasında ise güneş paneli sayısı ve akü özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Panel gücüne göre seçim: Eğer paneliniz 450 watt ve 40 Ah gücüne kadar bir güce sahipse solar şarj kontrol cihazı yani PWM sizin için yeterli olacaktır. Eğer panelin gücü 450 watt’tan daha fazlaysa MPPT şarj kontrol cihazlarını tercih etmelisiniz. Ancak bu iki tür arasındaki fiyat farkının son derece fazla olduğuna değinmekte fayda var. Bunlara ek olarak eğer 450 watt’tan yüksek bir panele PWM cihaz bağlarsanız şarj kontrol cihazı kısa sürede yanabilir. Bu noktada dikkatli olmalısınız.

Panel sayısına göre seçim: Genelde 150 watt paneller 12 volt, 250 watt paneller de 24 volt olarak değerlendirilir. Bu durumda 30 Ah gücündeki bir şarj kontrol cihazı 3 adet 150 watt güneş paneli ile maksimum güçte kullanılabilir. Eğer 24 volt olarak bağlamak istiyorsanız 2 adet 150 watt’lık güneş panelini seri olarak bağlamanız gerekir. Sonuç olarak güneş paneli ve şarj kontrol cihazı arasındaki ilişkiyi iyi bilmenizde fayda var.

Aküye göre seçim: Eğer kullanacağınız akü 12 volt ise şarj kontrol cihazının da 12 volt olması gerekir. Yani akünün ve şarj kontrol cihazının voltajı mutlaka aynı olmalıdır. PWM şarj cihazları akülere kolayca uyum sağladığı için akü türü bu noktada önemli değildir ancak dikkat etmeniz gereken nokta farklı akü tiplerini aynı sistemde kullanmamanız gerektiğidir.

Ekrana göre seçim: Herkes için olmasa da ekran detayı da bir seçim kriteri olarak görülebilir. Zira multimetre ile ölçüm yapmak bazıları için sıkıntılı olabilir ve bu noktada ekranlı şarj kontrol cihazı kullanmakta fayda vardır. Ekranlı cihazlar sayesinde akü voltajı düzenli bir şekilde takip edilebilir ve herhangi bir aksaklık olduğu takdirde sisteme anında müdahale edilebilir.

Güneş enerjisi sistemleri için büyük önem taşıyan şarj kontrol cihazlarının olabildiğince titiz şekilde seçilmesi gerekir. Zira günümüzde pek çok güneş sistemi yangını bu cihazların yanlış seçilmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top