Omurga Eğriliği Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çağımızın hastalığı ne diye sorsalar hiç düşünmeden bel ağrısı derdim. Özellikle masa başı çalışanlar için çok ciddi bir sorun. Bütün gün bilgisayar karşısına geçip çalıştıktan sonra bel ağrısı yaşamadan evine dönen yoktur sanıyorum. Her ne kadar oturuş, ekran yüksekliği, dik duruş gibi ayrıntılara dikkat etsem de bir süre sonra kamburum çıkmış, masaya eğilmiş bir şekilde çalışır halde buluyorum kendimi.

Bel ağrısı deyip geçmemek gerekir bu nedenle ben de sırf bu yüzden ara sıra bel rahatsızlığı konularında bilgi edinmeye çalışıyorum. İlerde ciddi bir sorun olmaması için şimdiden yapmam gereken konuları araştırıp sonra bunları uygulamak önemli çünkü.

Geçtiğimiz günlerde yine bel rahatsızlığı ile ilgili araştırma yaparken omurga eğriliği (tıptaki adıyla skolyoz) rahatsızlığını öğrendim. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda görülen bir rahatsızlık olduğunu öğrenince daha çok dikkat ettim çünkü henüz bir yaşına yeni girmiş bir çocuk babası olduğumdan önemliydi benim için. Ben de bu yüzden bu konuda bir kaç şey yazmak istedim.

Omurga Eğriliği Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişiyor. Küçük yaşlarda başlayan bu rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebiliyor.

Belirtileri Nelerdir?

Ne gibi belirtileri var derseniz, Skolyoz erken dönemde hastada belirti göstermeyebilir. Skolyoz belirtileri kendisini gösterse dahi kişide çok şikayet oluşturmadığı için çoğu zaman harekete geçilmemektedir. Şikayet varsa bile çok az düzeydedir. Bu nedenle ya okul taramaları sonucu ya da herhangi bir nedenle çekilen röntgen grafilerinde tesadüfen tespit ediliyor. Aileyi hekime götüren ilk bulgu genellikle görüntü bozukluğudur.

Skolyoz neden olur işte bu çok iyi bilinmiyor. Hastalarının %80’inde eğriliğin nedeni saptanamıyor. Ancak geriye kalan nedenlere bakıldığında; doğumsal yapısal bozukluklar, sinir ve kas hastalıkları ile omurga tümörleri, travma, omurga enfeksiyonları denilebilir. Ayrıca duruş bozuklukları, bacaklardaki uzunluk farkı da skolyoz nedenlerindendir.

Büyüme çağındaki bir çocuk sahibi olduğumdan omurga eğriliğinin belirtisi ve nedeni kadar tedavisi de önemli benim için.
Skolyoz çok nadiren kendiliğinden gerileyebiliyor. Ancak büyüme çağının başında ortaya çıkan skolyozda nasıl bir ilerleme olacağının tahmin edilmesi mümkün olmuyor. Nasıl bir tedavi uygulanacağına omurga eğriliğinin ilerleme riski dikkate alınarak karar veriliyor. Diğer kabul gören tedavi yöntemleri de şunlardır: İzlem ve sürekli takip, korse uygulamaları, egzersiz ve özel rehabilitasyon uygulamaları ve cerrahi.

Benim gibi saatlerce bilgisayar başında çalışıyorsanız ya da büyüme çağında bir çocuğunuz varsa bel rahatsızlığı konularında bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Özellikle omurga eğriliği hakkında Memorial’ın internet sitesinde çok yararlı bilgiler verilmekte. Duruş bozukluğu ve buna bağlı rahatsızlıklar hayat kalitesini olumsuz etkilediğinden her zaman dikkatli olmakta fayda var. Sağlıcakla kalın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top