Origami Mikroskop

Her çocuğun mikroskop sahibi olduğu bir dünya düşleyin. Tek bir sayfayı katlayarak mikroskop yapmayı mümkün kılan bu dâhice yöntem, bu düşü gerçeğe dönüştürebilir.

Stanford Üniversitesi mühendislerinin icat ettiği Foldscope’ta kâğıdı katlayarak bir lensi ve LED’i hizada tutan bir iskele oluşturuyorsunuz. Bunların arasına da lam ve lamel konuyor. Kullanıcılar kâğıdı bükerek lensi ayarlayabiliyor ve odaklama yapabiliyor. Bu basit düzenek nesneleri 2.000 kattan fazla büyütebiliyor.

Baş geliştirici Manu Prakash, Foldscope’u gelişmekte olan ülkelerde hastalıklara teşhis koymanın ucuz bir yolu olarak tasarlamış. Fakat çok geçmeden bunun yepyeni bir bilim insanı neslinin önünü açabileceğini fark etmiş. “Kendiniz keşfederek mikroskobik kozmosun değerini anlayabilirsiniz,” diyor.

Çiçeği burnunda bilim insanlarını kitle kaynaklı bir deneyim el kitabıyla donatmak için, geliştiriciler bir de beta testi başlatmış. 130 ülkeden 11.000’den fazla aday (aralarında altı yaşında çocuklar da var, Nobel ödülü sahipleri de) kendi mikroskoplarını katlamak ve özgün arama projelerinde kullanmak için gönüllü olmuş. Arı parazitlerini incelemeyi, kum tanesi büyüklüğünde “mikro fosilleri” ve daha nicesini araştırmayı planlıyorlar.

Prakash, bu deneylerin tekrarlanmasının öğrencilere kendi keşiflerini yapma ilhamı vereceğini umuyor. “Bana kalırsa her biyoloji kitabının son sayfasında bir Foldscope bulunmalı,” diyor. “Çünkü sadece bilgiyi değil, o bilgiye erişmeyi sağlayan araçları da veriyorsunuz.”

Foldscope’un özellikleri:
Dayanıklı
Bir Foldscope’un üzerine basabilir ya da aleti üçüncü kattan aşağı fırlatabilirsiniz. Yine nesneleri büyütmeye devam edecektir.

Ucuz
Bileşenler toptan satın alındığında bir Foldscope’un maliyeti yalnızca 2,00 TL. Yüksek büyütme oranı sunan lensler ise fazladan 100 TL.

Taşınabilir
Kâğıt mikroskop cebinize sığıyor ve bir kurşunkalemden daha hafif.

Yapması kolay
Acemi birinin bir Foldscope’u katlaması 10 dakika sürüyor. Mucitleriyse bir iki dakikada yapabiliyor.

Foldscope montajına dair daha fazla bilgi için ve Foldscope’la ne görebilirsiniz? Buradan inceleyebilirsiniz.

Kaynak: PopSci – Eylül 2014

3 thoughts on “Origami Mikroskop”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top