Popular Science Türkiye – Gelecek Hemen Şimdi

Tam  140 yıldır yayımlanan popüler bilim ve teknoloji dergisi Popular Science bu ay itibariyle Türkçe olarak raflardaki yerini aldı. Doğan Burda dergi tarafından 3.50 TL ile satışa sunulan dergi hem fiyat hem içerik olarak oldukça cazip görünüyor. Dergi, bilim ve günlük hayatın kesişmesi, gelecekte neler olaca gibi çeşitli bilim ve teknolojik konularına değinecek.

Derginin ilk sayısını alıp incelediğimde aslında popüler bilim anlamında gereken her konuya değinilmiş görüyorum. Dergide, yeni teknolojik ürünler, icatlar, otomobil alanında yapılan yenilikler ile bir kaç farklı konuda kolay anlaşılabilir eğlenceli makaleler yer alıyor. Bu tür konulara merakı olan kişiler için oldukça yeterli olduğunu düşünüyorum. Ama benim için değil.

Yıllardır bilim ve teknoloji konusunda çeşitli yayınlar alıp okuyan biri olarak Popular Science, benim bilim dergisi dediğim konulardan oldukça uzak. Fizik, kimya, biyoloji, felsefe, tarih, antropoloji, ekonomi, dilbilimi, arkeoloji, astronomi, kozmoloji, matematik, mantık, bitki bilimi, evrim ve dahası. Bu başlıklardan hiç birine derginin bu sayısında rastlamadım. Derginin kapak konusu olan “Dünyadan Sonra” başlıklı yazısı astronomi konusuna ucundan değinmiş bir yazı diyebiliriz sadece.

Derginin belki tek ilgi çeken kısmı Artırılmış Gerçeklik “Augmented Reality” ile dergicilik konusunda bir ilki gerçekleştirmiş olması. Derginin,  iPhone/iPad ve Android sistemli akıllı telefon veya tablet bilgisayarlar için hazırlanmış uygulamasıyla derginin sayfaları arasında yer alan “video seyret” simgesi sayesinde bu cihazlar ile sayfalara baktığınızda konu hakkında video ve çeşitli sürprizlerle karşılaşmak mümkün olabiliyor. Bu uygulamasını henüz kullanmamış olsam da aşağıdaki video tam olarak nasıl bir şey olabileceği konusunda biraz bilgi veriyor.

Son olarak dergi için her ne kadar ilgimi çeken fazla bir konu olmasa da işe yaramaz boş bir dergi demek istemiyorum. Zaten çok derin, ağır konuların olduğu bir bilim dergisini ben de alıp okumam. Her ne olursa olsun adında bilim geçen bir dergi olması nedeniyle bundan sonra da alıp okumaya devam edeceğimi düşünüyorum. Fiyat olarak oldukça makul üstelik. Dergi daha önce kapanan NTV Bilim dergisi gibi bir son ile karşılaşmadan ilgi çekici, bilimsel konulara daha çok ağırlık vererek yoluna devam eder umarım. Hayırlı olsun diyelim.

Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

Bir yanıt yazın