ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1977’de Güneş Sistemi’ni araştırmak için Voyager I ve Voyager II adlı birbirinin aynı iki uzay aracını uzaya fırlatmıştı. Güneş sistemi’nin  sınırlarına ulaşan iki uzay aracı da hala çalışır durumda. Voyager I şu anda 16 milyar kilometre (14 ışıksaati) uzakta ve saatte 61.000 km hızla Alfa Centauri adlı yıldıza doğru ilerliyor. 4,4 ışıkyılı ötedeki Alfa Centauri, Güneş’e en yakın yıldız. Voyager I yaklaşık 83.000 yıl sonra bu yıldızın yanından geçecek. Voyager II de şu anda 12,5 milyar kilometre (11,5 ışıksaati) uzakta ve saatte 53.000 km hızla 10 ışıkyılı ötedeki Ross 248 adlı yıldıza doğru ilerliyor. 2025 dolaylarında iki uzay aracının da güç kaynağı tükenecek ve sesleri kesilecek. Ama aynı hızla yollarına devam edecekler. O tarihten sonra içlerindeki mesajla kozmik okyanusta yüzen birer şişe gibi olacaklar. Gerçekten de öyle…

NASA, uzay araçlarının dünya dışı bazı zeki canlıların eline geçme olasılığını göz önüne alarak onlara, Dünya’daki yaşamın çeşitliliğini ve insan uygarlığını anlatan çeşitli ses ve görüntülerin kayıtlı olduğu birer plak yerleştirmişti. Bu altın kaplama gümüş plaklar 30 cm çapında. Her plakta başkanlığını Carl Sagan’ın yaptığı bir kurulun seçtiği çeşitli ses ve görüntüler var. Plağın üstündeki simgesel şekiller uzay aracının geldiği yeri (Dünya’yı), plağın nasıl çalınacağını ve en basit atom olan hidrojeni gösteriyor. Plağın bir yüzünde Uranyum 238 izotopundan küçük bir örnek var. U-238’in yarılanma ömrü 4,51 milyar yıldır.

gold_record-arka-285x300

Eğer Voyagerlardan biri gerçekten de zeki bir uygarlığın eline geçerse, uranyumun ne kadarının bozunduğuna bakılarak uzay aracının kaç yıldır yol aldığın kolayca anlaşılacaktır. Plakta 115 analgo görüntünün yanı sıra, 90 dakikalık bir ses ve müzik seçkisi de bulunuyor. Ses kaydı birçok doğal sesin (rüzgarın sesi, gökgürültüsü, kuşların ötüşü, balinaların ve daha birçok hayvanın sesleri) yanı sıra, Türkçe’nin de olduğu 55 farklı dilde -artık günümüzde konuşulmayan Hititçe ve Sümerce’den günümüzde en yaygın dil olan Mandarin Çincesi’ne kadar- söylenen ‘merhaba’ları ve değişik kültürlere özgü bazı müzik parçalarını içeriyor. Plakta geçen Türkçe ses kaydı, ‘”Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun” ifadesini içeriyor.

gold_record-300x300

Müzik parçalarının arasına Doğu’da ve Batı’da değişik dönemlerde çalınan, klasik eserlerin yanı sıra, birçok etnik müzik de bulunuyor. Plakta ayrıca o dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (Kurt Waldheim) ve ABD Başkanı’nın (Jimmy Carter) yazılı mesajları da var. Bu plakların öyküsü ve içeriği 1978’de yayımlanan Murmurs of Earth adlı kitapla ayrıntılı olarak anlatılıyor. 1992’de yeni baskısı yapılan kitaba, ses ve görüntü kayıtlarının bir koplası CD olarak eklendi.

plaque

Plağın içerdiği görüntülere, ses ve müziklere http://goldenrecord.org adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Bu; uzak, küçük bir gezegenden size,
içinde seslerimizin, bilimimizin, görüntülerimizin,
müziğimizin, düşüncelerimizin ve
duygularımızın bulunduğu bir armağandır.

Jimmy Carter, ABD Başkanı

 

Kaynak: Bilim ve Teknik – Ocak/2009


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

1 yorum

Tayfun Kurt · 12 Eylül 2013 22:21 tarihinde

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre bugün, Voyager 1 uzay aracının Güneş Sistemi’ni terk ettiği ilan edildi. Böylece Voyager 1 Güneş Sistemi’nden çıkan insan yapımı ilk araç oldu!

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir