Diyelim ki sıradan bir Cumartesi günü, birisi akıllı telefonunuzu spor salonundaki dolabınızdan aşırdı. İlkin öfkelenirsiniz. Çünkü telefonlar pahalı, polise şikayette bulunmak zaman alıyor üstelik bulma olasılığı da düşük. Fakat sonra olabilecek diğer şeyler aklınıza geldi. Mahrem olduğunu ancak telefonunuz başkalarının eline geçtikten sonra anladığınız bir sürü şey…

abdde-en-yaygin-suc-telefon-hirsizligi-5617

Akıllı telefonunuzda eğer aktivasyon kilidi özelliği bulunuyorsa bunu kullanarak telefonunuzu uzaktan kullanılmaz hale getirebilirsiniz. Aktivasyon kilidi, bir tür kapatma anahtarı. Yani, telefonun uzaktan devre dışı bırakılmasına, içindeki bilgilerin silinmesine izin veren, böylece aygıtı havalı bir kağıt ağırlığına dönüştüren bir yazılım. Dünyadaki hırsızlıkların yarısının mobil hırsızlığı olduğunu düşününce bu kapatma anahtarına gereksinim duyuluyor.

ABD şubat ayında üreticilerin tüm yeni telefonlara kapatma anahtarı koymasının zorunlu kılan bir kanun tasarısı önerdi. Çalıntı bir telefonun değerini sıfırlamak, çalmayı da anlamsız hale getirecek. Fikir iyi olsa da, hukukçuların önünde büyük bir mücadele var. Cep telefonu sektörü olaylara aynı gözle bakmıyor. Hücresel Telekomünikasyon ve İnternet Derneği bu türden bir anahtarın gereksiz olduğunda ısrar ediyor. İddialarına göre, kullanıcıların cep telefonlarına sadece parola koruması koyması yeterli.

Gerçekte ise çoğu kişi bu kadar tedbirli değil. Bir tüketici araştırmasına göre, kullanıcıların yarısından azı telefonuna parola koruması koymuyor. Parola kullananların da çoğunun parolası hâlâ “1234”, “1111”, ya da “0000”. Ayrıca kullanıcıların üçte ikisi oturumun sürekli açık kalmasını tercih ediyor. Kayıp bir telefon, bu yüzden altın madeninden farksız. Bunun için düşünülen bir diğer önlem çalıntı olarak bildirilen telefonların benzersiz kimlik numaralarını derliyor ve operatörler de bu kara listedeki telefonları tekrar aktive etmiyorlar. Hiç yoktan iyidir ama veri tabanı sadece ABD ve Avrupa için geçerli. Oysa çoğu çalıntı telefon bu bölgeler dışında satılıyor. Söz gelimi Hong Kong’da karaborsada bir iPhone 2.000 dolar getirebiliyor.

O zaman operatörler neden kapatma anahtarının karşısında? Kimileri, bunun sigorta satmak için bir komplo olduğunu düşünüyor. Aylık belli bir ücret karşılığında kullanıcılar telefonlarına hasara ya da ç alınmaya karşı kasko yaptırabiliyor. Bu, 7,8 milyar dolarlık bir sektör. Hırsızlıklar azaldı mı, kaskoya da gerek kalmıyor. Burada ne sigorta şirketleri ne üreticiler, ne avukatlar. Burada öncelikle ilk görev biz kullanıcılara düşüyor. Çalınması bir yana içinde kayıtlı mesaj, rehber, fotoğraf, video veya çeşitli notların olduğu dosyalarınız da çalınmış oluyor.

Bunun için mutlaka telefonunuza kolay tahmin edilmeyecek parola koruması ekleyin. Hatta model denen korumayı veya parmak izi korumasını tercih edebilirsiniz. Her ihtimale karşı telefonunuzda uzaktan devre dışı bırakma özelliği olup olmadığını öğrenin ve aktif hale getirin.

Alıntı: PopSci


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir