Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama

Türkiye tarımsal üretim anlamında dünyada önde gelen ülkeler arasındadır. Neredeyse her bölgesinde tarım yapılabilmesi, ülkemizi rakiplerinden bir adım öne geçirmiştir. Ne var ki tarımsal üretimde bazı detaylar çok önemlidir. Tarım yapılacak alanın su kaynağına sahip olması ve elektrik enerjisine yakın olması en önemli kriterlerdendir. Türkiye’de yüksek bölgelere bakıldığında su kaynağına ulaşım kolaylaşmakta fakat elektriğe ulaşım güçleşmektedir. Bu durum üretimi olumsuz etkilemktedir. Gelişen teknoloji güneş enerjisi ile tarımsal sulama kolaylığını sağlamıştır. Hazırlanan sistemler sayesinde elektriksiz alanların ihtiyacı güneş sayesinde kolaylıkla karşılanabilmektedir.

Tarımsal Sulama Paketleri Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama paketleri, tarım alanlarının elektrik ihtiyacının güneşten karşılanmasını sağlayan sistemlerdir. Ülkemizde su kaynağı bulunan fakat elektriğe erişimin sağlanamadığı her noktada bu sistemler kolaylıkla kullanılabilir.

Üretimin arttırılması ve uzun vadede maliyetlerin düşürülmesi bakımından tarım alanlarında elektrik üretiminin güneşten yapılması daha uygun görülmektedir. Ülkemiz, içinde bulunduğu iklim koşulları gereği güneşten çok fazla yararlanabilmektedir. Hem tarımsal olarak hem de elektrik üretimi olarak güneş enerjisinin tartışılmaz bir yeri vardır. Kurulumu yapılacak güneş panelleri ile, su pompalarının elektrik ihtiyacı kolaylıkla karşılanabilir ve tarım ürünleri sulanabilir. Maliyet açısından da güneşten üretilen elektrikle tarımsal sulama yapmak daha makbuldür.

Tarımsal Sulama Paketleri Nelerden Oluşur?

Tarımda suyun ve elektriğin tartışılmaz bir yeri vardır. Zengin topraklara sahip ülkemizde bazı alanlarda elektriğe ulaşımın olmaması tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Özellikle verimi yüksek toprakların değerlendirilememesi, elektriğin olmayışından kaynaklanmaktadır. Gelişen teknoloji ise güneş enerjisi ile tarımsal sulama paketleri sayesinde bu soruna çözüm bulmuştur. Peki tarımsal sulama paketlerinin içinde hangi malzemeler bulunur?

Sistemin en kritik parçası güneş panelleridir. Paneller, güneşten gelen ışınları elektrik enerjisine dönüştürür. İkincil olarak ise aküye ihtiyaç duyulmaktadır. Üretilen elektrik enerjisinin depolanarak sonraki işlerde kullanılması mali anlamda kazanç sağlamaktadır. Akü kullanılmayan tarımsal sistemlerde ise solar pompa sürücüsü adı verilen parça kullanılır. Bu parça, enerji akışının anlık olarak kullanabilmesini sağlar. Sistemin diğer önemli ekipmanları ise kablolar ve çeşitli bağlantı aparatlarıdır. İhtiyaca göre su pompası da dahil edilip satışa sunulmuş paketler  mevcuttur.

Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Yapmanın Maliyeti

Tarım alanlarında elektrik ihtiyacını güneşten karşılamaya yarayan sistemler, üretim yapılan alanın büyüklüğüne göre fiyatlandırılmaktadır. Yine paket içeriğinde kullanılan malzemelerin kalitesi de fiyatı yükseltmektedir. Kaliteli malzeme kullanımının ortalama 3 yıl daha fazla ömürü olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Ayrıca sistemin ne sıklıkta kullanılacağı, akü kullanımının olup olmayacağı da maliyet hesabını etkilemektedir.

Ülkemizde güneş enerjisi ile tarımsal sulama paketleri ortalama olarak 30.000 TL ile 150.000 TL arasında değişen fiyatlarla satın alınabilmektedir. Maliyet anlamında bakıldığında tüm sistemin yaklaşık olarak 2 yılda kendini amorti ettiğini söylemek mümkündür. Ayrıca elektriğin olmadığı bir yerde verimli şekilde tarımsal üretim yaparak edilecek kazancın boyutu, sitemi daha cazip hale getirmektedir. Tüm sistemin profesyonel bir ekip tarafından kurulması da sağlıklı, kaliteli ve uzun ömürlü olabilmesi bakımından çok önemlidir.


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir