Nasıl Öğreniyoruz?

Düz anlatım yoluyla tek yönlü olarak sürdürülen geleneksel “öğretme” yöntemi yavaş yavaş geride kalıyor.

Eğitimdeki anahtar kavramlar “öğretme” den “öğrenme” ye doğru geçiş yaparken, bireylerin “nasıl?” öğrendikleri sorusu da sürecin çok önemli bir noktası haline geldi.

Öğreniyoruz, ama nasıl?

Elbette bir dizi karmaşık bilişsel ve zihinsel süreç işbirliği içinde çalışıyor ancak bizim üstünde durmak istediğimiz konu öğrenme stillerimiz.

Şimdi bir düşünün.

En çok duyduğunuz şeyler mi aklınızda kalır yoksa gördükleriniz mi?
Yüzler midir unutmadığınız yoksa isimler mi?
Şarkı sözlerini kolaylıkla hatırlar mısınız?
Yer tarifi yaparken mutlaka kağıt ve kalemle kroki çizer misiniz?
Objeleri biriktirerek koleksiyonlar yapar mısınız?
Puzzle ya da maketlerle uğraşmayı sever misiniz?
Harita ve grafiklerle aranız iyi midir?
Biri size uzun bir şey anlatmaya başladığında bir süre sonra sıkılıp başka şeyler düşünmeye başlar mısınız?
Not tutar mısınız?
Bilgisayar kullanmaktan hoşlanır mısınız?
Resimlerle desteklenmiş içerikleri tercih mi edersiniz?
Arkadaşlarınız hareketli bir insan olduğunuzu mu düşünüyor?
Objeleri dokunarak incelemeyi tercih ediyor musunuz?
Sözel tarifeleri aklınızda tutmak zor mu geliyor?
Gördüğünüz gibi kendi öğrenme stilimizi bulabilmenin en kolay yolu davranışlarımızı gözlemleyebilmekten geçiyor. Hayat akışı içerisinde bir an için durup neyi nasıl yaptığımıza ve neden öyle yaptığımıza dikkat edebilirsek bunları anlayabilmek hiç de zor olmayabilir.

Eğer öğrenmek için grafiklere, haritalara, resimlere hatta animasyonlu bilgisayar görüntülerine ihtiyaç duyuyorsanız, yüzleri daha kolay hatırlıyorsanız, kroki çizilerek size tarif edilmiş olan adresleri bulmanız daha kolay oluyorsa, televizyondaki belgeseller ilginizi çekiyorsa “Görerek Öğrenme”yi diğerlerine göre ağırlıklı olarak tercih ettiğiniz söylenebilir.

Sözel tarife ve yönergeleri tercih ediyorsanız, çalışırken müzik dinlemek rahatsız edici değilse, sunular ve anlatımlar sizi sıkmıyorsa, şarkı sözlerini aklınızda tutmanız kolay oluyorsa, imkan olduğunda sesli kitap okuyorsanız, sessizlikten ziyade sözlü iletişim halinde olmayı seviyorsanız “Duyarak Öğrenme”yi diğerlerine göre ağırlıklı olarak tercih ettiğiniz söylenebilir.

Ya da ne görmek ne de duymak size yetmiyorsa, objeleri dokunarak inceliyorsanız, yaparak, yaşayarak öğrenmek daha eğlenceli ise, biri bir işi yaparken onu izlemek öğrenmenizi kolaylaştırıyorsa, anlatım ya da sunularınızda beden dilinizi de işin içine katıyorsanız, tecrübe etmek sizin için önemli ise “Dokunarak ve Hareket Ederek” öğrenmeyi diğerlerine göre ağırlıklı olarak tercih ettiğiniz söylenebilir.

Öğrenenlerin öğrenme stillerine uygun bireysel eğitim etkinlikleri, öğrenmenin kolaylaşması açısından üzerinde önemle durulan bir yöntem halini almaya başladı. Bireyler öğrenme stilleri konusunda bilinçlendikçe web üzerinden verilen eğitimlerde de öğrenme stillerine uygun içerik tasarımları önem kazanacak ve bir tercih kriteri olacaktır.

Kaynakça:

Colin, Rose. Learning Styles

http://www.chaminade.org/inspire/learnstl.htm

The Power of Your Personal Learning Style

http://www.howtolearn.com/personal.html

Barbara A. Soloman, Richard M. Felder. Index of Learning Styles Questionnaire

http://www.engr.ncsu.edu/learningstyles/ilsweb.html

Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

Bir yanıt yazın