hackerInternet’in büyümesi ve gelişmesi sonucu günlük hayatta yaptığımız bir çok işi daha kolay ve hızlı bir şekilde Internet üzerinden yapar olduk. Sanıyorum bunda en büyük payı bankacılık işlemleri aldı. Herhangi bir banka şubesine gitmeden oturduğumuz yerden hesaplarımızı kontrol edebiliyoruz, faturalarımızı ödüyoruz, ödemelerimizi yapıyoruz vs. İşin içinde para olunca dolandırıcılar da oluyor elbette. Onlar da bizim yaptığımız gibi oturdukları yerden kolayca dolandırıcılık yapmak için bir çok yol deniyorlar. Bunların başında en çok rastlanan yöntem sahte e-postalar geliyor. Sanki bir bankadan gönderilmiş gibi tasarlanan bu e-postaların tek amacı vardır: Müşteri bilgilerini çalmak.

Genelde rastlanan cümleler hep aynıdır. Hesapların güncellenmesi gerektiği, bunu son üç gün içerisinde yapılması gerektiği, yapılmadığı taktirde Internet bankacılığı hesabının kapatılacağı ve güncelleme yapmak için ilgili bağlantıya tıklayınız gibi cümleler yer alır. Burada amaç kişinin kısa bir sürede verdikleri bağlantıya tıklayıp, kendi yönlendirdikleri sahte siteye kart ve müşteri numarası gibi bilgileri yazmasını sağlamak. Şunu hiç bir zaman unutmayın: Hiç bir banka, Internet üzerinden ne amaçla olursa olsun müşteri bilgilerini  istediğini belirten e-posta göndermez.

Gelen sahte e-posta sadece müşteri bilgilerinin güncellenmesini isteyen bir bilgi içermeyebilir. Bir kampanya ya da bir promosyondan, indirimden bahsediyor olabilir. Hesaplarınıza giriş yapmak için ilgili banka sitesine kesinlikle e-postada belirtilen bağlantıya tıklayarak giriş yapmayın. Çünkü bunda da diğerinde olduğu gibi yine kişiyi sahte siteye yönlendirip bilgilerini almak.

Bu gibi dolandırıcılığı önlemenin birkaç yolu var: Gitmek istediğiniz adresi web tarayıcısına her defasında kendiniz yazınız. Google tarzı arama motorlarıyla da yapılan arama sonuçlarından siteye giriş yapmayın. Bu gibi sitelerin adreslerini web tarayıcılarınızdaki yer imlerine, favorilerilere eklemeyin.

Eğer böyle bir e-postayı aldıysanız ve bilmeyerek kart bilgilerinizi yazıp gönderdiyseniz. Hemen bankanızın müşteri hizmetleriyle görüşün. Aksi halde sonu feci olabilir. Son olarak bana gelen bu tür e-postalardan örnekler vermek istiyorum. Bunlardan ilk sırada olanı daha bugün geldi. İkincisi çok daha önce gelmişti. Sanıyorum yeni bir dolandırıcılık vakası daha başladı en azından şimdiden uyarımı yapayım istedim. Gelen mesajı aynen yazıyorum.

Sayın Akbank Müşterimiz,
Bankacılık yüksek denetleme kurulunun yeni yönetmenlinin getirmiş olduğu “hesap açılışları ve bankalarda yapılan finansal işlemlerde kimlik ve adres tespitine ilişkin olarak yeni düzenlemeler” yasası sebebiyle finansal işlemlerde kullanmış olduğunuz kredi kartları ve bankamatik kartlarında güncelleme yapmamız gerekmektedir.Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01 Nisan 2008 tarihinden önce açılan hesaplarda 25 Nisan 2009 tarihine kadar,01 Nisan 2008 tarihinden sonra açılan hesaplarda ise 10 iş günü içerisinde bilglerinizi güncellemeniz gerekmektedir. Kredi kartı veya bankamatik kartı bilgilerinizi websitemizden güncellemek için aşağıdaki linki kullanmanızı öneriyoruz. Bilgilerimiz bankamız tarafından derhal işleme alınacaktır.
Güncellemek İçin TIKLAYINIZ

Teşekkür Ederiz.

Akbank T.A.Ş

Gelen e-postaya tıkladıktan sonraki açılan sayfa: Aşağıdaki bilgileri girip te gönderenin vay haline.

sahte-e-posta3

Örnek sahte e-postalar:

tcmb

 

 


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir