Kural 1: Şifrenizi asla paylaşmayın.

Şifreler bir yere yazılmamalı, herhangi bir yere iliştirilmemeli, açık metin halinde saklanmamalı veya baskaları tarafindan bilinir kılınmamalı. İşle ilgili geçerli bir sebepleri olsa bile, şifrenizi asla kimseyle paylasmamalısınız.

Kural 2: Tahmin edilmesi zor şifreler kullanın

Şifre olarak aile üyelerinin, evcil hayvanların ve hatta kendi isminizin, doğum günlerinin ve diğer istatistiklerin kullanılması teşvik edici olmasına karşın, bu kolay hatırlanabilir verileri kullanmak, bilgisayarımızdaki ve ağ üzerindeki bilgileri riske atmaktadır, çünkü bu tip şifreler kullanıcıyı çok az tanıyan birisi tarafından kolayca tahmin edilebilir. Kullanıcı hakkında bilgisi olmayan birisi bile, ki bunlar hacker da olabilir, çeşitli sosyal muhendislik taktikleri ile kişisel bilgileri elde edebilir ve bu bilgileri kişinin şifresini tahmin etmek icin kullanabilirler.

“Kolay tahmin edilebilir bir şifre, şifrenizi paylaşmakla eşdeğerdir.”

En iyi şifreler en az altı ile sekiz karakter uzunluğunda olan ve içinde semboller, numaralar ve büyük ve küçük harfler içerenlerdir. Aşağıdaki tablo, tüm bu özellikleri içeren şifrenin hacker tarafından kırılmasının ne kadar zorlaştığını gösteriyor.

sifre_tablo

Kural 3: Şifrenizi düzenli aralıklarla değiştirin.

Yukarıdaki tabloda göründüğü gibi, yeterli zaman verildiğinde en güçlü şifreler bile tahmin edilebilir. En iyi uygulama, şifrenizi her 30 ile 60 gün arasında değiştirmenizdir. Eğer şifrenizin başkası tarafından elde edildiğini düşünüyorsanız, onu derhal değiştirin.

Alıntıdır…


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir