Uzmanlar, metabolizmanın zayıf düşmemesi için besinlerin yanı sıra vücuda vitamin takviyesi yapılması gerektiğini belirtiyor. Vitaminlerin dışarıdan takviye edilebileceği gibi doğrudan besinlerden de alınabileceğini kaydeden uzmanlar, bunun için ilk olarak dengeli beslenmeyi öneriyor.

Vitaminlerin tek başına işe yaramadığının altını çizen uzmanlar, metabolizmanın mutlaka tahıl, ekmek, hububat, sebze ve meyve alması gerektiğini ifade ediyor. Habere göre, vitaminlerin kullanımında mesleklerin önemli rol oynadığına dikkat çekilerek, bazı meslek dallarında çalışanların almaları gereken vitaminler şöyle belirtiliyor:

“Bilgisayar kullanıcıları: Göz yorgunluğunu hafifletmek ve sinirleri rahatlatmak için şunları alın; sabah ve akşam 50 miligram B kompleks, günde iki kez 500 miligram kalsiyum ve 250 miligram magnezyum, günde iki kez ginkgo biloba, günde bir kapsül koenzim-Q10 ve E vitamini kompleks.

Gece çalışanlar: Gece çalışmanın metabolizma üzerinde ağır bir fiziksel ve duygusal etkisi vardır. Yeme ve uyku düzeni altüst olur, vücudun ritmi bozulur ve vücut daha fazla stres altına girer, hastalık olasılığınız artar. D vitamini, uyku zamanından yarım saat önce 1-2 tablet 500 miligram kalsiyum ve 250 miligram magnezyum.

Doktorlar ve hemşireler: Uzun saatlere kadar çalışma, stres ve mikroplar, vitamin ve minerallere olan ihtiyacı artırıyor. Sabah-akşam 50 miligram B kompleks, enfeksiyonların riskini azaltmak için C vitamini, sabah ve akşam 500 mg kalsiyum ve 250 mg magnezyum kompleks alın.

1- Tahıl grubu: Tahıllar, ekmekler, makarna, pirinç, günlük 6 – 11 porsiyon (1 porsiyon 1 dilim ekmek yada yarım tabak pirince eşit)
2- Sebze grubu: Koyu yeşil, lifli, yapraklı, sarı yada turuncu sebzeler günde 3 – 5 porsiyon alınmalı (1 porsiyon 1 kap çiğ, yapraklı sebze – 4 büyük yaprak – yada 170 gram sebze suyu)
3- Meyve grubu: Turunçgiller, domates yada C vitamini yönünden zengin diğerleri günde 2 – 4 porsiyon tüketilmeli (1 porsiyon 1 orta meyve yada 170 gram taze meyve suyu)
4- Süt grubu: Süt, peynir, yoğurt, diğer süt ürünleri günde 2 – 3 porsiyon (1 porsiyon 1 kap yoğurt ya da süt yada 30 gram peynir)
5- Et grubu: Sığır, dana, kuzu eti, balık, kümes hayvanları, karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kabuklu yemişler gün başına 2 – 3 porsiyon (1 porsiyon 100 – 120 gram et yada çeyrek kap yemiş)
6- Yağlar: Az kullanılmalı

Vitaminler alfabesi

A Vitamini
– Gece körlüğüne, zayıf görüşe karşı koyar ve birçok göz rahatsızlığına yardımcı olur
– Solunumla ilgili enfeksiyonlara karşı direnç sağlar
– Bağışıklık sisteminin tam olarak fonksiyon göstermesine yardımcı olur
– Kırışıklıkların yok edilmesine yardımcı olur
– Büyümeyi, kuvvetli kemikleri, sağlıklı bir cildi, saçı, dişi ve diş etlerini geliştirir
– Sivilcenin, yüzeysel kırışıklıkların, çıbanın ve dıştan uygulandığında açık ülserin tedavisine yardımcı olur
Doğal kaynakları: Balık karaciğer yağı, karaciğer, havuç, koyu yeşil ve sarı sebzeler, yumurta, süt ve süt ürünleri, margarin ve sarı meyveler

B1 Vitamini (Thiamine)
– Büyümeyi geliştirir
– Zihin fonksiyonlarını geliştirir
– Sinir sistemini, kasları ve kalbin fonksiyon göstermesini normalde tutar
– Hava yada deniz tutmasını önler
– Tedavi sonrası diş ağrılarını azaltır
Doğal kaynakları: Bira mayası, pirinç kabukları, rafine edilmemiş tahıl taneleri, kepekli un, soya fasulyesi, yumurta sarısı, balık, yulaf ezmesi, sebzeler, kepek, süt

B2 Vitamini (Riboflavin)
– Büyüme ve üremeye yardımcıdır
– Sağlıklı bir cilt, tırnak ve saç sağlar
– Görüş için faydalıdır ve göz yorgunluğunu azaltır
Doğal kaynakları: Süt, karaciğer, böbrek, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yumurta, yoğurt, fasulye

B3 Vitamini
– Kolesterol ve trigliseridlerin düşürülmesine yardımcı olur
– Sağlıklı bir sindirim sistemi sağlar
– Daha sağlıklı bir cilt sağlar
– Migren kaynaklı baş ağrılarının önlenmesine yardımcı olur
– Dolaşımı artırır ve yüksek tansiyonu azaltır
Doğal kaynakları: Balık, yağsız et, kepekli un ürünleri, bira mayası, karaciğer, buğday tohumu, yumurta, kavrulmuş yerfıstığı, kümes hayvanlarının beyaz eti, avokado, hurma, incir, kuru erik

B6 Vitamini
– Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
– Böbrek taşı oluşumunun önlenmesine yardımcı olur
– Mide bulantısını azaltır
– Gece kas kramplarını, ellerin uyuşmasını azaltır
Doğal kaynakları; Buğday kepeği ve tohumu, bira mayası, karaciğer, balık, soya fasulyesi, lahana, pekmez, yumurta, yulaf, yerfıstığı, ceviz.”


Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir