Bir zamanlar Albert Einstein‘in söylediği gibi: ” Bir adam güzel bir kadınla bir saat sohbet etse ona bir dakika gibi gelir. Aynı adam bir dakika boyunca sıcak bir sobanın üzerine otursun, gör bak saatlerdir orada oturduğunu söyleyebilir. İşte, görelilik kuramı budur.”

İşin aslı Einstein, zamanın öznel bir kavram olduğunu söylüyor. Eğlenirken zamanın su gibi akması, sıkıntılı durumlarda saniyelerin geçmek bilmemesi, başında beklersen suyun bir türlü kaynamaması bu yüzden.

Psikologlar zamanın görece algılandığını kanıtlayan kesin bulguya ulaştılar: Kappa Etkisi, uzun mesafeli yolculukların olduklarından çok daha uzun sürdüğünü düşünmemize neden oluyor.

Sadece bir kez mola vereceğiniz uzun bir yolculuğa çıkacağınızı hayal edin. Yolculuğun ilk bölümünde sürekli yol çalışmalarıyla karşılaştınız. Tabii yavaşlamanız gerekti, kat ettiğiniz mesafe az oldu. İkinci bölümde yol temizdi, hızlandınız ve daha fazla ilerlediniz. Saatiniz yolculuğun her iki bölümünün eşit sürede gerçekleştiğini gösterse bile, ikinci bölüm size daha uzun sürmüş gibi gelir, çünkü kat edilen yol daha fazladır.

Bazı fizikçiler, zaman olgusunun bütünüyle bir yanılsama olabileceği görüşünde. Kanıt: Sıcaklık ve basınç gibi büyük ölçekli nicelikler atomların ve moleküllerin çarpışmasıyla ortaya çıkıyor; zaman algısı da buna benzer biçimde, daha derin fiziksel süreçlerin sonucunda gelişiyor.

Kaynak: NTVBLM – Ocak 2011

Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir