Bugün 1 Nisan Dünya Şakalaşma Günü

1 Nisan Şakaları

Bugün 1 Nisan Dünya Şakalaşma Günü. Bugün herkes birbirine şaka yapıp duracak kimileri çok eğlenecek kimilerinin ise pazar günleri zehir olacak. Dünyada 1 Nisan yapılan ünlü şakalarla hatırlanırken ülkemizde ise basit el şakalarından öteye gidemiyor. Ama yinede ülkemizde de 1 Nisan günü yapılmış bazı ünlü şakalar var işte bunların bir kaçı:

Geçen yıllarda, Türk insanının engin hoşgörüsüne sığınan şakacılar da işbaşındaydı… Samsun’un Havza ilçesinde, kendisini “Fethullah Doğrusöylemez” olarak tanıtan bir kişi, yerel radyonun canlı yayınına bağlanarak, “Kunduz ormanlarından yüzlerce fil size doğru geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar” dedi. Radyonun DJ’yi olayın şaka olduğunu anladı, ancak yaklaşık 20 kişi panik içinde radyoyu telefonla arayarak bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, “Size 1 Nisan şakası yaptım” dedi.

Erzurum’da yayınlanan haftalık “Palandöken” gazetesi de vali ve büyükşehir belediye başkanının hükümete tepki için istifa ettiklerini manşetten verdi. Haberin devamının verildiği iç sayfada ise yöneticilerin hoşgörüsüne sığınılarak Nisan 1 şakası yapıldığı açıklandı.
Trabzon’da yayınlanan bölgesel Kuzey Ekspres gazetesi, sürmanşetinde, “Fatih Tekke Fener’de” başlığıyla okuyucularına verdiği haberde, milli futbolcunun gelecek sezon için sarı-lacivertli takımla anlaştığını duyurdu. Gazete, son sayfasında ise 1 Nisan Şakası yaptığını ve haberin gerçeğini yansıtmadığını belirten bir yazı yayımladı.
Geçen yıl Devlet Tiyatroları sanatçıları “Karagöz” Mustafa Mutlu ile “Hacivat” Esat Tanrıverdi de vatandaşlara şaka yapmak için harekete geçti. Onlar vatandaşları şaşırtmak isterken bir genç kız “kolonya ister misiniz?” diye yanlarına yanaştı ve ikilinin ellerine zeytinyağını boca ederek, “1 Nisan şakasının” nasıl yapılacağını ikiliye gösterdi.

Peki nerden çıkmış bu şakalaşma günü hazır yazmışken ondan da bahsedeyim:

1 Nisan’ın ortaya çıkışı konusunda çeşitli varsayımlar mevcut. İlk olarak eski Romalıların Hilarya, Hintlilerin ise Huli Festivali’nde görülen şakaların 1564’te Fransa’da yapılan takvim düzenlemesiyle gelenek haline geldiği sanılıyor. Fransa’da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alındı. Bu arada, 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verildi. Fransa’dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18. yüzyılda İngiltere ve İskoçya’ya da yayıldı, oradan da Amerika’ya taşındı. Amerikalılar bu günü 28 Aralık’ta kutluyor.

Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

Bir yanıt yazın