Gmail için 12 ipucu

Google’ın e-posta servisi Gmail yaptığı rakipleri olan diğer popüler e-posta servislerine kıyasla çok daha başarılı. Bunu sürekli yaptığı güncellemelerle, istenmeyen (spam) mesajların denetlenmesiyle ve daha bir çok özelliğiyle her zaman kanıtlıyor. Bilmeyenler için buradan bazı ipuçları paylaşmak istiyorum.

1-Etiketler: Genelde diğer e-posta servislerinde kategori şeklinde olan gelen postaların sınıflandırma işlemi Gmail’de etiket şeklinde yapılmış durumda. Gelen bir postaya daha sonra kolay bir şekilde ulaşmak istiyorsanız etiketlemelisiniz. Her etikete farklı renkler atayarak kullanımı kolaylaştırabilirsiniz. Etiketleri gelen e-postaların üzerine sürükleyip bırakarak kolayca postaları etiketleyebilirsiniz.

2-Son Etkinlik Bilgileri: Kısaca herhangi bir bilgisayarda Gmail’e girdiniz ve oturumu kapatmadan çıktınız. Son hesap etkinliği bölümüne girerek açık kalan tüm oturumları kapatabiliyorsunuz. Daha detaylı bilgi: Gmail son etkinlik bilgileri…

3-Seçim Hafızası: Benim en sevdiğim özelliklerin biri diyebilirim. Diyelim ki, gelen kutunuzda bir arama yaptınız ve sonuçlardan bir kısmını seçili hale getirdiniz. Sonrasında gelen kutusuna geri dönüp aynı aramayı tekrarladığınızda Gmail daha önceki aramanızda seçmiş olduğunuz e-postaları hatırlıyor ve otomatik olarak seçili hale getiriyor.

4-Farklı Hesaplardan Posta Gönderimi: İşte bir diğer sevdiğim özelliği. Bu özellik sayesinde Gmail dışında diğer kullandığım iki farklı servise ait e-postalarımı Gmail aracılığıyla kontrol edebiliyorum. Üstelik bir posta gönderirken hangi hesaptan göndermek istiyorsam seçebiliyorum.

5-Öncelikli E-postalar: Gmail’in son çıkan bu özelliği sayesinde sürekli yazıştığınız kişilerden gelen mesajlar otomatik olarak öncelikli e-postalara taşınarak daha kolay farketmenizi ve diğer postalardan ayırmanızı sağlar. Bu özellik Gmail ne kadar sık kullanılırsa daha iyi sonuç verebilen bir özellik olduğundan pek fazla üzerinde durmak istemiyorum.

6-Çevrimdışı: Her zaman kullandığımız bilgisayarlar Internet’e bağlı olacak değil ya. Peki böyle bir durumda acil olarak gelen kutunuza ulaşmak istediğinizde ne olacak? İşte Çevrimdışı Gmail imdadımıza yetişiyor. Internet’in olmadığı ya da kısmen gelip gittiği durumlarda Gmail’in bu özelliğini kullanarak tıpkı Internet varmış gibi her işlemi yapabilirsiniz.

7-Filtreler: İş yerinizden gelen e-postaları “iş”, arkadaşlarınızdan gelenleri “arkadaş” olarak etiketlemek aynı zamanda içinde “alışveriş” kelimesi geçenleri istenmeyen postalara taşınmasını ve yine patronunuzdan gelen e-postaları başka bir arkadaşınıza da yönlendirmek isteyebilirsiniz. İşte bunların hepsini filtreler ile yapabilirsiniz.

8-Labs: Gmail bize halen deney aşamasında olan her an değişebilir, bozulabilir veya kaldırılabilir bazı özellikleri deneme imkanı sunuyor. Şu an sayamayacağım kadar bu deneme aşamasındaki özelliklerin bazıları şöyle:

– Göndermeyi Geri Al: Bir posta gönderdiniz fakat baktınız ki gönderdiğiniz kişi yanlış ya da eksik. Birkaç saniye içinde bunu farkettiyseniz şanslısınız demektir. Çünkü Gmail ile gönderilen bir maili birkaç saniye içinde geri alabilirsiniz.

– İleti Çevirisi: Google’ın çeviri hizmetini gelen postalarda kullanabilirsiniz. Sadece bir tıkla yabancı bir dille yazılmış postayı Türkçe’ye çevirebilirsiniz.

– Ön izlemeler: YouTube, Flickr, Google Harita, Picasa dan gelen bağlantıların ön izlemelerini gösterir. Böylece gelen bağlantıya tıklamadan video izleyebilir, fotoğraflara bakabilirsiniz.

9-Birden Fazla Dosya Ekleme: Ayarlar>Genel kısmından gelişmiş eklenti özelliklerini kullanıyorsanız eğer, birden fazla dosyayı seçerek veya sürükle bırak yöntemiyle ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz dosyaların ilerleme çubuklarıyla yükleme durumlarını görebilirsiniz.

10-Kişilerin Düzenlenmesi: Gmail, e-posta gönderdiğiniz tüm adresleri otomatik olarak kişiler listenize ekler. Bu bir yandan işinizi kolaylaştırır ama bir yandan da bu liste kısa zamanda fazlasıyla artabilir. Özellikle aynı kişiye ait birden fazla e-posta adresi varsa her biri ayrı ayrı kayıt olacağından işler karışabilir. Bunun için kişiler kısmından diğer işlemlere tıklayarak çift girişleri bul ve birleştir demeliyiz. Böylece aynı kişilere ait tüm adresler bulunur ve tek bir hesap altında birleşir. Ayrıca yine kişiler kısmından çeşitli gruplar oluşturarak kişi hesaplarını bu gruplara taşıyabilir önemli-önemsiz olarak kişileri ayırabilirsiniz.

11-Buzz: Google’ın sosyal network hizmeti olan Buzz’ı Gmail aracılığıyla görebiliyorsunuz. Böylece izlediğiniz, takip ettiğiniz kişilerin çeşitli paylaşımlarını görebiliyor aynı zamanda kendinize ait bağlantıları ekleyerek çeşitli paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

12-Temalar: Son olarak temalardan bahsetmek istiyorum. Çok gerekli değil belki ama yine de mevcut temalara bakarak Gmail’in görünümünü değiştirebilirsiniz. Özellikle gece-gündüz farklılığına göre değişen temalar oldukça güzel.

Daha saymakla bitiremeyeceğim özelliklere sahip bu eşsiz e-posta servisi her geçen gün geliştirilmeye devam ediliyor. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sizlerin de özellikle değinmek istediğiniz, herkesin kesinlikle bilmesi gerektiğini düşündüğünüz Gmail ipuçlarını bu yazıyı okuyan herkese aşağıdaki yorum kısmından iletebilirsiniz. Pek ipucu verdim diyemiyorum çünkü genelde özelliklerini anlattım ama yine de bilmeyenler için faydalı olur umarım. Sağlıcakla kalın.

Tayfun Kurt

Son on beş yıldır; bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı siteyi ziyaret eden okuyucular ile paylaşmaktayım. Blogta; bilim ve teknoloji, bilgisayar kullanımı, İnternet, genel kültür, sanat gibi çeşitli konularda beğendiğim haberler, makaleler ve kişisel yazılarım yer almaktadır.

Bir yanıt yazın