Tam Sinüs İnverter Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Güneş panelleri sayesin de elektrik enerjisi, elde etmenizi sağlayan cihazlardan birisi de tam sinüs inverter cihazlarıdır. Bu cihazlar sayesin de bu elde etmiş olduğumuz paneller de ki depolanan enerjileri, elektrik enerjisine çevirerek değişik alanlarda mesela; ev, iş yeri ve endüstriyel alanlarda da rahatlıkla kullanılacak bir cihaz ortaya çıkmaktadır. Kare sinüs inverter ve tam sinüs inverter olarak çeşitleri vardır.
Tam sinüs inverter, şebekeden alınan elektriğe benzer şekilde çalışmalar yapmaktadır. Ama kare sinüs inverter ise diğer modele göre daha pahalıdır ve daha karmakarışık cihazlarda kullanılan bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihazlar bilgisayar, lazer cihazlar, faks cihazları ve plazma televizyonlarda kullanılmaktadır.
Tam Sinüs İnverter Hakkında
İnverter, gerilim ve frekansı ayarlayan cihaz olarak bilinmektedir. Enerji tasarrufu sağlamakta çok önemli bir yere sahip olan bu tam sinüs inverter, aynı evlerde bulunan şebeke sistemleri gibi çalışmaktadır. Bu cihazı kullandığınız aletleriniz daha az ısınmaktadır. Mesela buzdolabı, klima, motor gibi aletleriniz sorunsuz şekilde çalışarak, daha az enerji harcar ve tasarruf sağlamış olursunuz. Gerilim ve frekansların doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan cihazlar, inverter olarak bilinmektedir. Kısaca anlatmak gerekirse tam sinüs inverter 12V, 24V, 48V sahip olan akü voltajını, 240V alternatif akıma çevirmektedir.
Tam Sinüs İnverter Hangi Alanlarda Kullanılır
Genel olarak tam sinüs inverter cihazların en önemli özelliği, hız ayarı yapabilmesidir. Şebekelerde meydana gelen bozuk gerilimleri düzeltir. Bozulan elektrik akımlarının düzgünleştirilmesin de çok etkili rol oynamaktadır. Bu cihazlar evlerimiz de, iş yerlerin de televizyon, lamba, buzdolabı, klima, kaynak makinası, araba gibi aletleri rahatlıkla çalıştırabilecek güce sahip olan bu cihazlar, oldukça kullanışlı olduğu ve tasarruf sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Son dönemlerde güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi artmış durumdadır. Bunun için de bu tarz cihazlar sıklıkla tercih edilmektedir. Tam sinüs inverter güneş panellerin elde edilen enerjinin depolanmasında şarj edilmesin de önemli bir rol oynamaktadır.
Nasıl Bir Sinüs İnverter Seçmeliyiz
Bir invanter almaya karar vermeden önce hangi alanda kullanmak istediğinize karar vermelisiniz. Yani, hangi cihazlarda kullanmak istediğinizi tespit edin. Mesela evinizde bulunan cihazların hepsinin voltunu ölçün, sonra 1000 voltluk cihazlarınız varsa, ona göre de bir tam sinüs inverter almanız gerekmektedir. Örneğin 200 voltluk bir cihazınız varsa, 300 voltluk bir invantere sahip olmanız gerekmektedir. Yüksek frekansa sahip bir invanter almak isterseniz daha ucuz ve kullanışlı olurken, düşük frekansa sahip olan ise verimi daha düşük olmaktadır. Her zaman yüksek frekanslı cihazları tercih etmelisiniz.