Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak

Sizlerle hayran olduğum bir yazarın, çok beğendiğim bir kitabını paylaşmak istiyorum. Bu kitabı lise yıllarımda okumuştum. Geçenlerde yeniden elime geçti ve bir kez daha okudum. Hepinize birkaç defa okumanızı tavsiye ediyorum.

Kitabın ismi: Üzüntüyü bırak, yaşamaya bak. (How to stop worrying and start living)
Yazar: Dale Carnegie

Dale Carnegie herkesin çok iyi tanıdığı bir isimdir. Kitaplari 30 dile çevrilmiş ve bugüne kadar 50milyon adetten fazla satmıştır. Bence Dale Carnegie Kişisel Gelişim kitaplarının duayen yazarlarındandır. Yazdığı kitaplarla, bugün satılan pek çok kişisel gelişim kitaplarının temel felsefesini oluşturmuştur. Yazarın bu çok başarılı eserinden bazı alıntıları sizlere aktaracağım.

Dale Carnegie, kitabının ilk bölümünde şimdinin gücüne değiniyor ve üzüntüyü bırakmamızın en önemli adımlarından birinin bugünü yaşamak olduğunu belirtiyor, bunu “günleri kapalı bölmelerde yaşayın” diyerek anlatıyor.

“Geçmişinkapılarını kapatın, onu gömün gitsin. Geleceğin yükünü dününkiyle birleştirip bugün taşımaya kalkarsanız yıkılırsınız. Yarınlara karşı hazırlıklı olmamızın en iyi yolu tüm zeka ve coşkumuzla bugünün işleri üzerinde yoğunlaşmaktır. Kendimizi geleceğe ancak böyle hazırlayabiliriz.”

“Akıllı bir insan için her yeni gün yeni bir hayatın başlangıcıdır.”

Günlerikapalı bölmelerde yaşıyormusunuz? Kendinize şu beş soruyu sorun.

Gelecek için endişelenip, bugünü yaşamayı erteliyor muyum ?
Geçmişteolup bitenlere pişmanlık duyarak bugünü kendime zehir ediyor muyum?
Sabahları uyandığımda o günü yaşamak ve 24 saatin tadını çıkartmak için kararlı oluyor muyum?
Günlerikapalı bölmelerde yaşayarak hayatı daha yaşanır kılıyor muyum?
Bunu yapmaya ne zaman başlayacağım? Gelecek hafta? Yarın? Bugün?
Üzüntülerdenkurtulmak için çok basit üç adım öneriyor yazar.

Sizi üzen bir olayla karşılaştığınızda kendi kendinize sorun: En kötü olasılık ne olabilir? Kendinizi bu en kötü olasılığa hazırlayın. Sonra bu durumu düzeltmeye çalışın.
“Kendihuzurunuzu ancak kendiniz yaratabilirsiniz”
“İnsana zarar veren şey olanlar değil, onun bu olanlar karşısında tavrı ve düşündükleridir. Olanlar hakkında ne düşündüğümüz de tamamen bize bağlıdır.”

“Yaşamımızdakişeylerin yüzde doksanı doğru yüzde onu yanlıştır. Eğer mutlu olmak istiyorsak, yapmamız gereken şey yüzde doksanlık doğru bölüme konsantre olmak, yüzde onluk yanlış şeylere boşvermektir. Üzülmek , acı çekmek, ülsere yakalanmak istiyorsak bu kez yüzde onu oluşturan yanlışları önemseyip, yüzde doksanı oluşturan doğruları ise tamamen gözardı etmemiz yeterli olacaktır.”

Bukitabın daha pek çok değerli fikri içeren bölümleri var ancak benim hepsini sizlere özetlemem mümkün değil. Eğer ilginizi çekiyorsa alıp okuyun derim.

Dale Carnegie nin kişisel gelişim üzerine çok değerli eserleri var. Bunlardan bir diğeri ve başyapıtlarınden bir tanesi “Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı” (How to win friends and influence people). Bu kitabıda okumanızı ve kütüphanenizde sürekli bulundurmanızı tavsiye ediyorum.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top